Tájékozódj!

A magyar Európai Parlamenti választáson számít leginkább a szavazatod. Röviden összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az Európai Parlament működéséről és arról miért fontos ez a szavazás és kik képviselik az értékellenességet az Európai Parlamentben.

Miért Szavazunk?

Az Európai Parlament a polgárok közvetlen képviseleti szerve az Európai Unióban. A május 26-án tartott választással mi magunk szavazzuk meg, hogy ki az aki országunkat képviseli. Az Európai Parlament tagjai közvetlen választás útján töltik be a posztjaikat. Többek között ezért is olyan fontos a szavazáson való részvétel, mivel ez az egy módja van, hogy befolyásoljuk milyen politikai pártok képviselik az érdekeinket.

Kiket választunk?

Az Európai Parlament képviselőinek választásán országos pártlistára lehet szavazni. A szavazatok legalább 5%-át megszerző pártlisták között osztják meg Magyarország 21 képviselői mandátumát az Európai Parlamentben. Nem egyetlen nyertes párt jelöltjei töltik tehát be az összes mandátumot, hanem minden, az imént említett küszöböt elérő párt a rá leadott szavazatok arányának megfelelően részesül a képviselői helyekből.

Kik képviselik az európai értékeket?

A Liberties készített egy választáskövetőt, amelyből kiderül, az európai parlamenti képviselők hányad része tekinthető értékellenesnek, melyik frakciókhoz tartoznak, és várhatóan milyen eredménnyel szerepelnek majd a választásokon.